Сельский туризм

   selski-turizm2

Селският туризъм е любопитна атракция не само за чуждите туристи, но и своеобразно предизвикателство за голяма част от българите. Днес всеки е на „ти“ с IT технологиите и екстрите на урбанизацията, но почти не се срещат хора, които да имат представа как са се справяли с битието си нашите предци. Къщите, които предлагат почивка, обгърната от екзотиката на минали столетия, са напълно съвременни, но попаднете ли в тях, ще се почувствате като в машина на времето.

Дворовете на селските къщи са превърнати в малки етнографски музеи, където са подредени богати колекции от сечива и предмети, с които са си служили нашите баби и дядовци в миналото – диканя, чекръци, станове, дараци, хурки, вретена, хаванчета за биене на масло, нощови и пр. Повечето сечива са приложими и днес, като всеки може лично да пробва как се борави с тях. Кухнята в селската къща предлага традиционни ястия – баница, боб, леща, погача, рибена чорба, булгур, гювечи и др. Всеки гост има възможност сам да приготви и да опита гозбата си.

Програмата, на която можете да станете свидетели, най-често включва запознаване с българския фолклор в района, чрез изпълнения на песни и танци от местни жители, облечени в характерните добруджански носии. Традиция е и да бъдете посрещнати с погача със сол и мерудия. В атракциите се включва и анимация, където всеки бива облечен в народна носия, за да се хване на традиционното хоро. Не по-малко емоционални ще са преживяванията ви с атрактивно изписани каруци, теглени от магарета. Някои къщи предлагат и нощувки, както и запознаване с грижата за домашния добитък – хранене, доене, събиране на яйца, чистене и пр.

По Северното Черноморие селски туризъм успешно се развива в селата Соколово и Гурково, разположени само на 10-ина километра от Балчик и в с. Аспарухово – на брега на язовир Цонево, в най-източната част но Стара планина.

Брат-BG РЕКОМЕНДУЕТ

Дамба „Монастырь“
Язовир „Манастир

  • ● в 39 км к западу от Варны, недалеко от города Провадия
  • ● зарыблен трофейными образцами карпа и сома
  • ● площадь - 20 гектаров, 40 мест для рибаков
  • ● соревнования для рыбаков
  • ● идеальное място для отдыха и кемпинга
  • ● на плотине: трек для мотокросса, квадроциклов и внедорожных развлечений

http://iazovir.com/
тел. 0878269835
Facebook: #/groups/1137285299644422/

Наши партньори:

logo-mall
Икономически университет - Варна
Община Варна
Технически Университет Варна
albena-logo
balchik-logo
b4k-varna-logo
weltauto-logo
avtotreid-varna-logo
alestra-logo
giftsbg-logo
Национална компания индустриални зони
Община Девня
Salik.biz
Травъл блогъри в България
Професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи
Клиника Нова
Яхти Биляна Варна
Алина Тур
Trips With Rosie