Сельский туризм

   selski-turizm2

Селският туризъм е любопитна атракция не само за чуждите туристи, но и своеобразно предизвикателство за голяма част от българите. Днес всеки е на „ти“ с IT технологиите и екстрите на урбанизацията, но почти не се срещат хора, които да имат представа как са се справяли с битието си нашите предци. Къщите, които предлагат почивка, обгърната от екзотиката на минали столетия, са напълно съвременни, но попаднете ли в тях, ще се почувствате като в машина на времето.

Дворовете на селските къщи са превърнати в малки етнографски музеи, където са подредени богати колекции от сечива и предмети, с които са си служили нашите баби и дядовци в миналото – диканя, чекръци, станове, дараци, хурки, вретена, хаванчета за биене на масло, нощови и пр. Повечето сечива са приложими и днес, като всеки може лично да пробва как се борави с тях. Кухнята в селската къща предлага традиционни ястия – баница, боб, леща, погача, рибена чорба, булгур, гювечи и др. Всеки гост има възможност сам да приготви и да опита гозбата си.

Програмата, на която можете да станете свидетели, най-често включва запознаване с българския фолклор в района, чрез изпълнения на песни и танци от местни жители, облечени в характерните добруджански носии. Традиция е и да бъдете посрещнати с погача със сол и мерудия. В атракциите се включва и анимация, където всеки бива облечен в народна носия, за да се хване на традиционното хоро. Не по-малко емоционални ще са преживяванията ви с атрактивно изписани каруци, теглени от магарета. Някои къщи предлагат и нощувки, както и запознаване с грижата за домашния добитък – хранене, доене, събиране на яйца, чистене и пр.

По Северното Черноморие селски туризъм успешно се развива в селата Соколово и Гурково, разположени само на 10-ина километра от Балчик и в с. Аспарухово – на брега на язовир Цонево, в най-източната част но Стара планина.

Брат-BG РЕКОМЕНДУЕТ

Слънчевата къща
Слънчевата къща

ПОСРЕЩАМЕ ГОСТИ – ИЗПРАЩАМЕ ПРИЯТЕЛИ!

  • ● намира се в Еленския Балкан, на 4 км от гр. Елена в с. Марафелци, близо до язовир Йовковци
  • ● капацитет - 11 човека: четири стаи с открит чардак
  • ● интернет, кабелна телевизия
  • ● механа с напълно обзаведена кухня
  • ● просторен цветен двор - градина с детски катерушки и люлки, навес за седянки с традиционна пещ и скара, кътове за отдих
  • ● батут, тенис на маса, лятно кино
  • ● домашно приготвена закуска, традиционни домашно приготвени ястия и специалитети при заявка
  • ● занимания за децата – горско училище, арт работилница и пр.
  • ● възможности за езда, организирани преходи, колоездене, риболов

Стела и Даниел Георгиеви
www.marafeltsi.com
За контакти:
0885 602 756
e-mail:Адрес электронной почты защищен от спам-ботов. Для просмотра адреса в вашем браузере должен быть включен Javascript.

Наши партньори:

logo-mall
Икономически университет - Варна
Община Варна
Технически Университет Варна
albena-logo
balchik-logo
b4k-varna-logo
weltauto-logo
avtotreid-varna-logo
alestra-logo
giftsbg-logo
Национална компания индустриални зони
Община Девня
Salik.biz
Травъл блогъри в България
Професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи
Клиника Нова
Яхти Биляна Варна
Алина Тур
Trips With Rosie