Фестивали и обычаи

 

cheresha4

Кюстендил, два поредни дни през юни

Всяка година, в два поредни дни от месец юни, Кюстендил е домакин на Празника на черешата. Фестивалът се свързва със славата на кюстендилския край като Овощната градина на България и е проведен за пръви път през 1896 г. Тогава е била организирана първата национална овощарска изложба в страната, след която Кюстендил официално е обявен за „Майка на българското овощарство”. В наши дни на Празника на черешата се представят разнообразни сортове череши, създадени в Института по земеделие в Кюстендил и отглеждани от земеделските производители в региона.

cheresha55

В дните на фестивала десетки майстори от цялата страна подреждат свои изделия в градската градина. Художници и занаятчии излагат произведения на изкуството, посветени на черешата - кукли, бижута, пластики, икони и различни автентични приложни творби. Паралелно с това се провежда фолклорен празник с богата художествена програма, в който състави, танцови формации и индивидуални певци представят най-добрите образци на българското народно творчество, посветен на черешата.

cheresha33

Акцентът на празника е изложението с конкурсен характер, в което читалища, неправителствени организации, детски градини и училища от Кюстендил и региона аранжиратизложбените си маси с атрактивни пана и майсторски плетеници от череши. Двудневните черешови празненства завършват с богата художествена програма. Накрая се определят победителите на изложението за най-добро и атрактивно представяне, а черешите се раздават и изяждат от гостите на празника.

 

Брат-BG РЕКОМЕНДУЕТ

Къща за гости „Растовец“
Къща за гости „Растовец

ДОКОСНЕТЕ СЕ ДО ВЪЗРОЖДЕНСКИЯ ДУХ!

  • ● реновирана над 100-годишна автентична къща в с. Аспарухово до язовир „Цонево“
  • ● капацитет 10 места (4+4+2)
  • ● механа с камина, кухня и външно барбекю
  • ● спокойствие и уют
  • ● живописни маршрути, места за пикник и риболов
  • ● по заявка - домашно приготвена храна и местни специалитети

с. Аспарухово, обл.Варна
http://rastovetz.com/
За резервации:
+359 888 934 835, +359 888 939 695
e-mail:Адрес электронной почты защищен от спам-ботов. Для просмотра адреса в вашем браузере должен быть включен Javascript.

Наши партньори:

logo-mall
Икономически университет - Варна
Община Варна
Технически Университет Варна
albena-logo
balchik-logo
b4k-varna-logo
weltauto-logo
avtotreid-varna-logo
alestra-logo
giftsbg-logo
Национална компания индустриални зони
Община Девня
Salik.biz
Травъл блогъри в България
Професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи
Клиника Нова
Яхти Биляна Варна
Алина Тур
Trips With Rosie