Фестивали и обычаи

 

roza55

Казанлък, първият уикенд на месец юни

Празникът на розата – един от символите на България, е сред най-забележителните фестивали в страната. Той е бил отбелязан за първи път през 1903 г. и от тогава традиционно се провежда през първия уикенд на юни като подготовката и празненствата започват още през май. Това е периодът, през който цъфти маслодайна казанлъшка роза и изпълва със своя аромат цялата Розова долина.Долината, чийто център е Казанлък, е една от най-големите розови градини не само в страната, но и в света.

roza22

 

Днес Празникът на Розата се е превърнал в международно празненство, в което се забавляват хиляди туристи и гости на града. Пищни и красиви, празниците на розата са с индивидуален дух за всеки град от долината. Пресъздава се ритуалът по брането на цветовете – рано сутрин, преди още росата да се е изпарила. Този момент винаги привлича множество посетители. Програмата на празника е много интересна и зрителите имат възможността да станат свидетели на коронацията на Царица роза и на традиционните ритуали розобер и розоварене, пресъздадени в автентична атмосфера с много настроение, песни, танци и карнавални шествия.

roza66

Млади момичета и момчета облечени в национални костюми посрещат гостите и ги окичват с гирлянди от розови цветове, предлагат им баница розово сладко и розов ликьор за почерпка. След празненството следва фестивално шествие , в което най-атрактивно участие вземат участниците в Международния фолклорен фестивал, който се провежда по същото време.

 

 

Брат-BG РЕКОМЕНДУЕТ

Дамба „Монастырь“
Язовир „Манастир

  • ● в 39 км к западу от Варны, недалеко от города Провадия
  • ● зарыблен трофейными образцами карпа и сома
  • ● площадь - 20 гектаров, 40 мест для рибаков
  • ● соревнования для рыбаков
  • ● идеальное място для отдыха и кемпинга
  • ● на плотине: трек для мотокросса, квадроциклов и внедорожных развлечений

http://iazovir.com/
тел. 0878269835
Facebook: #/groups/1137285299644422/

Наши партньори:

logo-mall
Икономически университет - Варна
Община Варна
Технически Университет Варна
albena-logo
balchik-logo
b4k-varna-logo
weltauto-logo
avtotreid-varna-logo
alestra-logo
giftsbg-logo
Национална компания индустриални зони
Община Девня
Salik.biz
Травъл блогъри в България
Професионална гимназия по компютърно моделиране и компютърни системи
Клиника Нова
Яхти Биляна Варна
Алина Тур
Trips With Rosie